Safir Gölgelendirme
Bioclimatic System Tasarımları

Bioclimatic System Tasarımları

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’na (OECD) bağlı bir organ olan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, binalar ve inşaat sektörü, gezegenin enerjisinin %36’sını tüketiyor ve CO2’nin %39’unu üretiyor, daha fazla emisyonlara yol açılıyor. Bu nedenle, inşaat sektörünün sürdürülebilirliğe geçişi, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için çok önemlidir. Bu, hem altyapıya hem de binalara uygulanan biyoiklimsel mimarinin devreye girdiği yerlerde mümkündür.

Teknik çizim masasında çevreye saygılı binalar yaratmak mümkün mü? Cevap, biyoiklimsel mimari olarak bilinen şeyi kullanarak “evet”. Bu tasarım türü, bir binanın çevresel etkisini azaltmak için yerel iklim koşullarını (güneş, rüzgar, yağmur vb.) dikkate alır. Bir diğer önemli husus, iklim değişikliğiyle mücadelede çok önemli bir silah olan enerji verimliliğidir. Biyoklimatik mimari, sahadaki iklim koşullarına özellikle dikkat eder.

BİOCLİMATİC MİMARİ NEDİR? AMACI NEDİR?

Biyoklimatik mimari, çevresel kaynakları kullanarak termal konforu sağlamak amacıyla yerel iklime dayalı bina tasarlamanın bir yoludur. Ayrıca yapıların doğal çevrelerine uyum sağlamaları gerekir. Bu yeni bir şey değil, çünkü geleneksel mimarinin özünde biyoiklimsel olduğunu söylemek doğru olur. Tek yapmanız gereken farklı ülke ve bölgelerdeki çatı şekillerine ve pencere boyutlarına bakmak.

Biyoklimatik mimarinin temel amacı, bu binaların sakinleri için çevreye saygılı, sağlıklı ve konforlu evler yaratmaktır. Bunu yapmak için kirletici maddelerin kullanımından kaçınmak, yerel biyoçeşitliliğin refahını sağlamak ve enerji, yapı malzemeleri, su ve diğer kaynakları verimli kullanmak esastır.

MİMARİDE BİOKLİMATİK STRATEJİLER

Biyoklimatik binalar, enerji maliyetlerini düşürmeye katkıda bulunan tasarım ve günlük kullanım stratejilerine dayanmaktadır. En yaygın olanlaradı şunlardır:

  • Biyoklimatik, verimli tasarım: Enerji harcamalarını ve kullanılan kaynakları en aza indirecek, sızıntı ve israfı önleyecek şekilde yerel iklime uyum sağlayan binalar tasarlamak.
  • Alanın kontrolü ve akıllı kullanımı: Binalar ve odaları enerji kullanımını optimize edecek büyüklükte olmalıdır.
  • Sürdürülebilir malzemeler: Ahşap, taş, doğal elyaf ve geri dönüştürülmüş malzemeler gibi sürdürülebilir malzemeler binanın etkisini en aza indirir.
  • Yenilenebilir enerjilerin kullanımı: Biyoklimatik binalar, tüketimini azaltmak için farklı yenilenebilir enerji türleri (güneş, jeotermal, rüzgar ve hidrolik) kullanır.
  • Akıllı malzemelerin kullanımı: Örneğin; otomatik olarak kararan pencere camları, güneşin ısısını depolayan fayanslar ve kullanım ömrünü uzatmak için kendi kendini onaran akıllı malzemeler.

BİOKLİMATİK TASARIM ELEMANLARI

Biyoklimatik binalar, enerji tüketimlerini ve çevresel etkilerini azaltmaya yardımcı olan bir dizi unsurun ve bina tekniğinin kullanılmasını gerektirir:

  • Bu evlerin yönelimi, boyutu, yüksekliği, yerleşimi ve hatta rengi, enerjiden en iyi şekilde yararlanmak için inşa edilmeden önce planlanır.
  • Binalar, yüzey alanlarını azaltmak için kompakt tutuluyor ve ana pencereler pasif güneş enerjisinden en iyi şekilde yararlanmak için bakıyor.
  • Evin dışını çevreleyen malzemeler (duvarlar, kapılar, çatılar vb.) aktarım yoluyla ısı kaybını önlemek için uygun şekilde yalıtılmalıdır.
  • Havalandırma sistemleri, ısıl kayıpları önlemek için binadan uzaklaştırılan havadaki ısının, ısı eşanjörleri vasıtasıyla getirilen taze havaya aktarılmasını sağlar.
  • Güneşin sıcaklığından koruyan serin alanlar oluşturmak için ağaçlar, tırmanma planları, dikey bahçeler, yeşil çatılar ve diğer teknikleri kullanarak, daha sıcak iklimlerde su ve bitkiler de önemlidir.
  • Isı eşanjörleri ve pompalar gibi termal akümülatörler, ısıtma sistemi veya güneş tarafından üretilen ısının yakalanmasını ve depolanmasını mümkün kılar ve kayıpların önüne geçer.
  • Binanın hava sızdırmazlığı önemlidir. Boşluklardan sızıntılar, evin toplam hacmine göre minimum düzeyde olmalıdır.
  • Isı köprülerinden kaçınılmalıdır: Bu köprülerden ısı kaybını önlemek için kenarlar, köşeler ve derzler dikkatlice oluşturulmalıdır.
  • Higrotermal konfor, özellikle sıcak iklimlerde hava akımlarını, güneşin neden olduğu buharlaşmayı veya yoğuşmayı azaltarak verimli bir şekilde kontrol edilerek elde edilebilir.

BİOKLİMATİK MİMARİ AVANTAJLARI

Biyoklimatik mimari ve eko-verimli binalar, hem inşaat şirketleri hem de kullanıcıları için olduğu kadar çevre ve genel olarak toplumla ilgilenmek için de faydalıdır:

  • Daha iyi enerji yönetimi ve çevre ile entegrasyon sayesinde faturalarda tasarruf.
  • Sıcaklıkları yılın herhangi bir ikliminde ve mevsiminde sabit tutmak için optimum termal konfor.
  • Azaltılmış sera gazı emisyonları ve su tüketimini optimize ederek su ayak izi nedeniyle daha düşük karbon ayak izi.
  • Yalıtım kullanarak daha az gürültü kirliliği.
  • Enerji ve diğer kaynakları tasarruflu kullanarak sürdürülebilir alışkanlıkları geliştirme.
  • Aerotermal ısıtma, yenilenebilir enerji ve elektrik öz tüketimi dahil olmak üzere kurulumları kullanarak inovasyona yatırım.

BİOKLİMATİK PERGOLALAR NELERDİR?

Panjurlu pergolalar, herhangi bir dış mekan alanının işlevselliğini ve konforunu artıran dayanıklı bir veranda örtüsü türüdür. Panjurlu bir çatı pergolası, görüşünüzü minimum düzeyde kesintiye uğratırken, sert hava koşullarından (araya giren güneş, yağmur veya kar gibi) koruma sağlar ve konforlu hava akışını destekler.

BİOKLİMATİK PERGOLA’NIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Motorlu panjurlu pergola, uzaktan çalıştırılan ayarlanabilir panjurlardan oluşur. Zarif sürgülü cam paneller, bir düğmeye dokunarak mekanda bulunanlara tam güneş ışığı, filtrelenmiş gölge veya hava koşullarına karşı eksiksiz koruma sağlar.

Yalıtımlı bir alüminyum yapı ile desteklenen biyoklimatik çatı sistemlerimiz dayanıklı olacak şekilde inşa edilir. Modern tasarımları, herhangi bir bahçe, teras veya veranda alanı üzerinde evde hissettirir.

PANJURLU ÇATI SİSTEMLERİNİN KATKILARI

Biyoklimatik pergolalar olarak da bilinen biyoklimatik çatı kaplama sistemleri birçok fayda sağlar. Bunlar:

  • Bahçenizde veya verandanızda yaşam alanını arttırmak;
  • Açık havada yemek yemek için oturma alanını arttırmak;
  • Dış mekanda barınak sağlamak;
  • Dış mekanda havalandırmanın iyileştirilmesi;
  • Evinizde veya işinizde misafirperverliği kolaylaştırmak;
  • Mülkünüzün değerini maksimize etmek.

Ancak, ne yapabileceklerini tam bir şekilde anlamak için ne olduklarını yerinde deneyimlemeniz gerekir.

ZİYARETÇİLERİNİZE RAHAT BARINMA SAĞLAYIN

Motorlu biyoklimatik bir pergola ile tüm yıl boyunca ikliminizin taleplerine uyum sağlayabilirsiniz. Bu uyarlanabilir veranda örtüleri, ısı yayılımını azaltarak rüzgar, yağmur, kar ve güneşe karşı koruma sağlayarak sizi değişken hava koşullarının dışında tutar.

TERASINIZ İÇİN HAVALANDIRMAYI İYİLEŞTİRİN

Yetersiz havalandırma, ziyaretçilere davetkar hissettiren rahat bir yer yaratma vizyonunuzu engelleyebilir. Yalıtımlı ve motorlu bir veranda tavan ile bölgedeki rüzgar akışı ve sıcaklık üzerinde daha fazla kontrol sahibi olursunuz.

ARKADAŞLAR, AİLE VE MÜŞTERİLER İÇİN DAVETKAR BİR ORTAM YARATIN

Sıcaklık, rüzgar akışı ve ışık üzerinde daha fazla kontrol ile eviniz, restoranınız veya otel terasınız için mükemmel ortamı yaratabilirsiniz. İster dedikodu ister gastronomi olsun, misafirleriniz Safir Gölgelendirme’nin biyoklimatik çatısıyla konfor ve lüks içinde saatler geçirecek.

MÜLKÜNÜZÜN DEĞERİNİ EN ÜST DÜZEYE ÇIKARIN

Yeniden satış değerini en üst düzeye çıkarmak isteyen bir ev sahibi misiniz? Yoksa müşterilerine göz alıcı ortamlar sunmak isteyen bir işletme sahibi misiniz? Her iki durumda da, ihtiyacınız olan çözüm biyoklimatik bir pergoladır. Bu yapılar hem estetik hem de kullanım kolaylığı katar, onları seçkin müşteriler için çekici hale getirir, titiz yatırımcılar için çok daha değerli kılar.

Canlı Destek